Novi Sad prvi u Srbiji dobija kancelariju za dečija auto-sedišta

Prva kancelarija za dečija auto-sedišta u Srbiji biće otvorena u Novom Sadu. To će omogućiti svim roditeljima da u kancelariji dobiju sve informacije u vezi sa sa pravilnim korišćenjem auto-sedišta, a svakog meseca biće organizovane i različite aktivnosti sa ciljem promocije pravilne upotrebe auto-sedišta kao što su akcije besplatnog pregleda, predavanja za roditelje i tematska druženja sa roditeljima i decom u vrtićima.

– Ono što je najbitnije je da će aktivnostima Kancelarije biti besplatno podeljena određena količina auto-sedišta kategorije 0+ samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima, koji će ta ista sedišta moći da vrate kada ih prerastu, kako bi ona mogla dalje da se koriste. Uslov da se roditelji prijave za dobijanje auto-sedišta je da odslušaju predavanje o pravilnoj upotrebi i da imaju automobil u vlasništvu, kaže Marijana Jovanović, predsednica Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, koja napominje da je u dosadašnjim akcijima Centra uočeno da više od 95% roditelja, ne koriste pravilno dečija auto-sedišta. Kao najveći problem, uočeno je da deca nisu pravilno pričvršćena u sedištu, da sedišta nisu pravilno postavljena u automobilima, kao i to, da sedišta koja se koriste ne odgovaraju uzrastu deteta.

Kancelarija za dečija auto-sedišta, koja će biti otvorena u septembru, je deo projekta “Bezbednost se uči pre prvih koraka”, Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, koji u okviru programa “Zajednici zajedno”, finansira kompanija NIS, a njeno osnivanje je podržao i Grad Novi Sad.

Inače, prema podacima prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, deca u Srbiji danas češće stradaju kao putnici u vozilu, nego kao pešaci. U periodu od 2012. do 2015. godine, smrtno je stradalo 51 dete, od čega čak 57% kao putnici, najčešće u vozilima svojih roditelja. Velika zastupljenost dece koja su stradala, može se dovesti u vezu sa podatkom da je upotreba sistema zaštite za decu, unutar vozila, za teritoriju Srbije, ispod 30%.