URUČENO 12 DEČIJIH AUTO-SEDIŠTA U OKVIRU PROJEKTA „BEZBEDNOST SE UČI PRE PRVIH KORAKA – KANCELARIJA ZA DEČIJA AUTO-SEDIŠTA“

Auto-sedišta (kategorije 0+, do 13kg) su uručena samohranim i roditeljima sa niskim primanjima u sklopu aktivnosti prve Kancelarije za dečija auto-sedišta u Srbiji, koja je otvorena u Novom Sadu, a u okviru projekta „Bezbednost se uči pre prvih koraka – Kancelarija za dečija auto-sedišta“, koji realizuje Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, uz finansijsku podršku NIS-a. Svi roditelji koji su dobili sedišta su odslušali predavanje o značaju i pravilnom korišćenju dečijih auto-sedišta koja su realizovana u okviru Školice za trudnice Doma zdravlja „Novi Sad“. 

Tom prilikom, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, naglasio je da Skupština uvek otvorena za sve skupove i sve događaje koji vode povećanju kvaliteta života u gradu, a bezbednost saobraćaja jeste jedan od aspekata na kome treba posebno raditi, o čemu svedoči i ova akcija. 

Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić, koji je uručio auto-sedišta roditeljima, saopštio je da će Grad Novi Sad nastaviti sa podrškom ovom projektu, jer je edukacija roditelja, nešto što u velikoj meri može da popravi bezbednost naših najmlađih sugrađana. Zato ovakve akcije pozdravljamo, a grad će uvek stajati iza ovakvih aktivnosti i očekujemo da će se i druge kompanije, osim NIS-a uključiti i dati podršku, rekao je Kravić.

Predsednica Centra za promociju bezbednosti saobraćaja Marijana Jovanović je napomenula da je u okviru Kancelarije za dečija auto-sedišta, do sada je održano ukupno 17 predavanja za trudnice, uz prisustvo 121 roditelja, jer je edukacija obavezan uslov za dobijanje auto-sedišta na poklon. Ukupno će biti podeljeno 60 sedišta, a nakon što ih deca prerastu, roditelji su u obavezi da ih vrate, čime se obezbeđuje nastavak projekta, naglasila je Jovanović.

Aktivnosti Kancelarije podržala je i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, koja je donirala 10 dečijih auto-sedišta, kako bi se obezbedila održivost projekta, a pomoćnik direktora Zoran Alimpić, koji je uručio jedno od tih sedišta, napomenuo je da samo 30% roditelja u Srbiji koristi zaštitne sisteme kada prevozi decu u vozilu, što pokazuje da je neophodno unaprediti rad u tom segmentu, s obzirom na cilj nacionalne strategije da do 2020. u Srbiji nema dece koja su nastradala u saobraćajnim nesrećama.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja Novi Sad dr Ljerka Popov, navela je da su ponosni što je prva Kancelarija za dečija auto-sedišta otvorena u toj ustanovi u prostoru službe za zdravstvenu zaštitu dece u Zmaj Ognjena Vuka, gde u saradnji sa školicom za trudnice roditelji dobijaju pravu edukaciju o pravilnoj upotrebi dečijih auto-sedišta.

Inače, za dobijanje dečijih auto-sedišta (kojih će u okviru projekta besplatno biti podeljeno ukupno 60), mogu da konkurišu svi (budući) roditelji sa teritorije Grada Novog Sada čija pojedinačna primanja su ispod 40.000 dinara ili samohrani (budući) roditelji. U trenutku predaje dokumentacije dete ne sme biti starije od tri meseca, odnosno ako su u pitanju budući roditelji trudnica treba da bude najmanje u 7. mesecu trudnoće.

Edukovani savetnici za dečija auto-sedišta su roditeljima na raspolaganju ponedeljkom, sredom i petkom od 17 do 19 časova, kao i subotom od 11 do 13 časova, u Kancelariji koja se nalazi u Domu zdravlja „Jovan Jovanović Zmaj“ (ulica Zmaj Ognjena Vuka 19, odeljenje pedijatrije, ulaz iz ulice Kralja Petra), a sve informacije u vezi sa pravilnim korišćenjem sedišta za decu, kao i uslovima za prijavljivanje za besplatno korišćenje sedišta nalaze se na adresi www.autosedista.org